Europa

Britisk EU-kamp

In or out?In or Out: Storbritannia går til folkerøysting for å avgjera kor mykje makt eitt av dei eldste parlamenta i verda skal ha.

In or Out: Storbritannia går til folkerøysting for å avgjera kor mykje makt eitt av dei eldste parlamenta i verda skal ha.

Medan dato for folkerøystinga om «remain in» eller «leave» EU for Storbritannia sin del enno ikkje er fastsett, er kampen om røyndomen godt i gang. Statsminister Camerons forhandlingsresultat vert stort sett slakta av leave-sida og i det meste av britisk presse.

Les mer: Britisk EU-kamp

Et nei til makteliten og et ja til demokrati

Gratulerer, Danmark! For tredje gang sa danskene et dundrende nej til mer Union: Nei til Maastricht-traktaten i 1992, nei til euroen i 2000 og nei til å oppheve ett av de fire danske forbeholdene i 2015.

Det ble et utvetydig «Nej»!dkHøy valgdeltakelse ga et nei-flertall på over 53 prosent da danskene gikk til urnene den 3. desember. De stemte nei til å fjerne forbeholdet mot overnasjonal styring av politi- og justissektoren.

«Det var arbeiderklassens og ungdommens nei.» Dorte Grenaa, APK.

Var det blitt et ja, ville trolig også de tre øvrige danske forbeholdene stått i fare. Nå har imidlertid det danske maktapparatet og byråkratene i Brussel fått seg enda et skudd for baugen.

Les mer: Et nei til makteliten og et ja til demokrati

Brun terror med uhyggelige konsekvenser

De bestialske terrorangrepene i Paris har kostet minst 129 mennesker livet. Dessuten ligger flere hundre skadde på sykehus. Dødstallene vil antakelig stige. Terroristene er militante islamister, med mulig tilknytning til Islamsk Stat (IS).

Uansett hvem som utfører slike terrorangrep, har denne typen handlinger et umiskjennelig brunskjær over seg. Slike terrorangrep virker utelukkende reaksjonært og gjerningsmennene kan ikke betegnes som noe annet enn fascistiske drapsmenn.

Les mer: Brun terror med uhyggelige konsekvenser

Katalonia har starta lausrivingsprosessen

Catalan National Day McClellan Flickr thumbnailDet katalanske parlamentet vedtok 9. november den første resolusjonen som stakar ut ein tredve dagars prosess fram mot å skulle erklæra ein uavhengig katalansk republikk. Vedtaket vart gjort med 72 mot 63 røyster, fleirtalet var Junts pels sí (den tverrpolitiske koalisjonen som vann valet for ein månad sidan) og CUP (radikalt grønt sosialistparti).

Av Kjell Arnestad

Les mer: Katalonia har starta lausrivingsprosessen

Tsipras på kne for EU

Så stemte altså den greske nasjonalforsamlingen ja til EUs kolonistyre.

Alexis Tsipras fikk det som han ville; først satte han i gang en folkeavstemning om EUs drakoniske gjeldsavtale - og folket stemte nei. Deretter oppfordret han nasjonalforsamlingen til å stemme for en enda verre avtale... Det lille skinnet Tsipras måtte ha hatt av legitimitet og troverdighet er fullstendig borte.

Hverdagen for vanlige grekere, som fra før er over gjennomsnitt grå og traurig, blir nå enda dystrere. Skatter og avgifter skal økes, samtidig som lønninger og pensjoner skal kuttes ned på. Dette har altså den "venstreradikale" Tsipras godtatt og anbefalt, samtidig som han rynker på nesen og forteller grekerne at han "ikke liker" avtalen, men likevel anbefaler den...

Mange "venstrepartier", blant annet Rødt, har forelsket seg i Syriza, på tross av at det greske partiet ikke en gang er motstandere av EU, men bare er "kritiske"... Uansett hva Syriza gjør, blir det unnskyldt og bortforklart. Klokkertroen på venstrereformistene i Hellas er tilsynelatende urokkelig...

Personvernmelding