Nobelprisen

Fredsprisen får verden til igjen å rette blikket mot Tunisia –  det eneste landet hvor imperialismen i ledtog med jihadistiske krefter ikke har klart å få den arabiske blomstervåren til å visne.

Men det er ikke det tunisiske folket og folkeopprøret som gjorde det av med diktator Zine El Abidine Ben Ali som hylles av Nobelkomiteen. Det er «kvartetten for nasjonal dialog» som får prisen. Kvartetten består av fagbevegelsen UGTT, arbeidsgiverorganisasjonen UTICA, menneskerettsorganisasjonen LTDH og advokatforeninga Ordre National des Avocats de Tunisie.

Dialogkvartetten kom i stand i 2013 etter politiske snikmord på Folkefrontens leder Chokri Belaid og noen måneder seinere på Mohamed Brahmi, et annet ledende medlem av fronten. Attentatene var høyst sannsynlig bestillingsverk fra det islamistiske daværende regjeringspartiet al-Nahdah (Ennahda). Folket svarte med å gå ut i gatene i titusentall for å forsvare sin revolusjon. Både islamistene og medløperne til det gamle regimet følte seg truet.

Et hovedmotiv for den nasjonale dialogen var å unngå full konfrontasjon mellom landets islamistiske og sekulære krefter. Men vel så viktig for denne «nasjonale dialogen» har vært å redde skinnet på kapitalister og finansfolk som tappet bankene og landets ressurser som medløpere for det gamle regimet til Ben Ali og hans europeiske støttespillere. Verken Ennahda eller den sittende teknokratregjeringa har brutt lenkene til IMF og EU, de har tvert imot inngått nye låneavtaler som truer landets økonomi og suverenitet.

Disse forholdene ligger til grunn når det tunisiske motsvaret til NHO ivrer etter en «forsoningsprosess». EU var også raskt ute med å hylle prisvinnerne.

Klikk her for flere bakgrunnsartikler

Personvernmelding