Istanbul 1. mai 2008. Foto: EvrenselMaidagen ble feiret i Tyrkia som mange andre steder over hele verden. De tyrkiske arbeiderne planla å samle seg på plassen i Istanbul for å holde en fredelig demonstrasjon. Alle de viktigste fagorganisasjonene i landet deltok. Blant deltakerne var også Arbeidets parti i Tyrkia (EMEP) og andre arbeiderorienterte partier og organisasjoner. Men de ble alle møtt av myndighetenes besluttsomhet om å hindre demonstrasjoner med maktbruk og vold. 

For andre år på rad var det nedlagt forbud mot arbeiderdemonstrasjoner i Istanbul. Regjeringa har forbudt maimarkeringer på Taksimplasen etter at 36 mennesker ble drept der den 1. mai 1977, en dato som er kjent som «den blodige 1. mai». Denne begivenheten var et vendepunkt i tyrkisk historie og en viktig faktor som åpnet veien for militærkuppet i 1980.

Som i fjor, prøvde Erdogan-regjeringa å forhindre at tusentalls arbeidere og ungdommer samlet seg på Taksimplassen. Mer enn 30.000 politifolk og militære hadde stengt av plassen. De var der for å skremme massene av arbeidere, fagforeningsfolk og ungdom. Demonstrantene ropte slagord som «Trekk deg, ordfører»  mot Istanbuls borgermester Muammer Guler, som hadde erklært at myndighetene ville bruke «proporsjonale maktmidler» mot de som ville demonstrere.

Hva dette betydde ble klart fra morgenen av. Kl 8:00 gikk politiet til razzia og plyndret kontorene til fagforbundet DISK. Kl 10:00 iverksatte politi og sikkerhetsstyrker hovedangrepet. Ved hjelp av store mengder tåregass, pepperspray, i tillegg til vannkanoner, klarte de å spre folkemengden som marsjerte mot Taksim. Politiet jagde arbeiderne som trakk seg tilbake til sidegatene, fortsatte med å kaste tåregass og banket løs med batonger på alle som kom i veien. De gjorde ingen forskjell på demonstranter og forbipasserende. Forsvarsløse folk ble slått og hjelpeløse kvinner ble sparket. Politiet nølte heller ikke med å kaste tåregassbokser inn på sykehuset Sisli Etfal, der såra demonstranter ble ført for å få førstehjelp. Trettiåtte folk, samt åtte politimenn og en journalist, ble såret. I alt ble 530 demonstranter arrestert. Ifølge nyhetsbyrået Anatolia, ble 519 sluppet fri dagen etter, mens 11 il bli stilt under offentlig påtale.

Samtidig ble maidagen feiret i nesten 70 byer i Tyrkia. Mange av disse demonstrasjonene ble organisert av EMEP, og frammøtet var større enn i fjor.

Personvernmelding