Økonomi og krisepolitikk

Ny og forsterket verdenskrise under oppseiling

Kinas gjeld er firedoblet siden 2007. Bilde fra Shanghai.Kinas gjeld er firedoblet siden 2007. Bilde fra Shanghai.Den såkalte finanskrisa som slo inn i 2007-2008 er langt ifra overvunnet. Krisetiltak som pengetrykking og massive nedskjæringer har ikke løst problemene i den kapitalistiske verdensøkonomien.

Verden som helhet er i dag mer forgjelda enn den var i 2008.

Les mer: Ny og forsterket verdenskrise under oppseiling

Krona skrumper med dalende oljepris

Oljeprisen daler og krona skrumper. Det er slutt på tida da norske kroner blei ansett for å være en trygg og sikker havn i urolige europeiske finansmarkeder.

ValutaI løpet av det siste året har norske kroner falt med rundt 15 prosent mot euro. I fjor kosta en euro om lag kr 7,50 mens den nå er i ferd med å nærme seg 9-tallet. Svekkelsen mot amerikanske dollar er enda større.

Lav kronekurs er isolert sett bra for norsk eksportindustri. Men ikke for nordmenn flest. Når kronekursen er så svak, vil det uunngåelig bety prisstigning på nesten alle importvarer, og det vil du snart merke på lommeboka.

Den viktigste grunnen til den svake krona er fallende oljeinvesteringer, kombinert med det som alle observatører unntatt de norske mener er en snart sprekkeferdig bolig- og eiendomsboble.

Les mer: Krona skrumper med dalende oljepris

EU og USA forhandler om ny global handelsavtale: ALT skal privatiseres

frihandelNorge er en av pådriverne for et femtitalls land som i hemmelighet framforhandler en ekstremt liberalistisk avtale på sida av eksisterende handelsregulerende mekanismer som WTO og GATT.

Målet er å privatisere alt som overhodet kan privatiseres, og å la de multinasjonale monopolene få siste ord.

Les mer: EU og USA forhandler om ny global handelsavtale: ALT skal privatiseres

De rike og rikdomskilden

tax the richVerdens 300 rikeste økte i fjor sin samlede formue med 3.236 milliarder kroner, ifølge Bloomberg. Det svarer til nesten tre norske statsbudsjett. De samme 300 råder over verdier tilsvarende 23 000 milliarder kroner, eller 23 billioner om man vil.

Les mer: De rike og rikdomskilden

Lutter (skatt)øre

Kapitalens nye regjering er lutter øre. Ikke overfor velgerne, men overfor milliardærene.

De som ga valgkampbidrag til Høyre og FrP får nå tilbakebetalt med renters rente.De som ga valgkampbidrag til Høyre og FrP får nå tilbakebetalt med renters rente. Canica er selskapet til Stein Erik Hagen.
Det framgår med all tydelighet av H/FrP sitt reviderte forslag til statsbudsjett. Monopolborgerne som pøste millioner inn i partikassene til Høyre og FrP før valget får nå godt betalt med skattelettelser på hundretalls millioner. Det gjelder ikke minst rederi- og handelskapitalen.

Les mer: Lutter (skatt)øre

Gjester

Vi har 95 gjester og ingen medlemmer på besøk.

Personvernmelding