ormsund-oslohavnRødt lys for havnearbeidere. Ormsund. Foto: © CC-BY-NC RevolusjonRåskapen mot havnearbeiderne tiltar. Ikke bare i Stavanger, Tromsø, Drammen og Mosjøen, men nå også i Oslo og Mo i Rana. Både i Oslo og Mo har bryggearbeiderne fått oppsigelser. Hensikten er å erstatte dem med underbetalte sjøfolk og annen innleid arbeidskraft. Havnearbeiderkonflikten har snart vart i et ett og et halvt år.

«Stillheten må opphøre, kampen må tas. Havnearbeiderne i Norge trenger hele LOs støtte.»
Vegard Holm

Støtten havnearbeiderne får fra foreninger og klubber land og strand rundt, er massiv. Men fra LO sentralt er holdninga fremdeles lunken, for å si det forsiktig. Det har blitt med verbal støtte. Nå blir LO-ledelsen avkrevd svar på om når verbale støtten skal vises gjennom praktisk handling.

«LOs ledelse har helt siden kampen for tariffavtale startet i Risavika 1. november 2013 uttalt støtte til havnearbeiderne. Det er bra, men det holder ikke lenger. Nå har kampen på havnene snart vart i 1 ½ år, og blir stadig skarpere. NHO bruker sterkere lut og har satt spillereglene ut av virksomhet. Hvilken arbeidstakergruppe blir neste til å oppleve denne råskapen om ikke NHO stoppes? Dette må LOs ledelse ta innover seg, og agere på en helt annen måte enn de har gjort de siste månedene. Stillheten må opphøre, kampen må tas. Havnearbeiderne i Norge trenger hele LOs støtte.» 

Dette skriver Vegard Holm, aktivist i Støttegruppa for havnearbeidere og tidligere redaktør for Transportarbeideren, i dette innlegget i Fri Fagbevegelse. Han stiller samtidig tre betimelige spørsmål til LO-leder Gerd Kristiansen:

Er det håp om at LO bruker hele sin styrke og størrelse til støtte for bryggearbeiderne? Eller har LO tenkt å la bryggearbeiderne og Transportarbeiderforbundet kjempe denne kampen alene? 

Er du, Gerd Kristiansen, villig til å sette i gang sympatistreik til støtte for havnearbeiderne? 

Hvilke andre kampmidler kan LO sette i verk for å nedkjempe NHOs råkjør mot havnearbeiderne?

Det er mange som som venter på svar!

Les også:

Havnekonflikten og elefanten i rommet

Personvernmelding