Her tauer politiet inn lederen for LO i Tromsø, Ronny Johansen. Foto fra frifagbevegelse.noHer tauer politiet inn lederen for LO i Tromsø, Ronny Johansen. Foto fra frifagbevegelse.noPolitiet i Tromsø gikk torsdag løs på bryggearbeiderne og andre representanter for fagbevegelsen. Den aller første som ble lagt i jern var Ronny Johansen, leder i LO i Tromsø.

Med dette har politiet gått til angrep ikke bare på bryggesjauerne, men på hele fagbevegelsen. Svaret må bli både kraftig og kontant.

Til sammen 41 demonstranter, mange av dem faglig tillitsvalgte fra en rekke LO-forbund, ble tauet inn av et Tromsø-politi som tydeligvis har flust med ressurser når det gjelder å løse «viktige» samfunnsoppgaver. Dette var den femte markeringa av bryggesjauerne siden desember, der de prøver å hindre NOR Lines fra å drive streikebryteri.

Det er en mannsalder siden politistyrker gikk løs på streikende arbeidere. Det skjedde gjentatte ganger i 1970-åra, både på Norgas, på brygga og mot transportarbeiderne på Alnabru. Mange har trodd at dette var tilbakelagt historie, men vi ser nå hva som skjer når kapitalen mener at profittinteressene er alvorlig trua: Rikfolka og streikebrytere blir forsvart av makthaverne og deres voldsmakt.

Det som er nytt i denne situasjonen er for det første at en framstående representant for LO blir satt i arresten, og for det andre at demonstrantene aksjonerer i en konflikt som også domstolen har vedgått er fullt lovlig.

Politiaksjonen blir sjølsagt fordømt av alle anstendige arbeidsfolk. Det må være at krav at også LO-ledelsen tydelig fordømmer kriminaliseringa av faglige aksjoner, og at LO sentralt iverksetter politisk streik og andre nødvendige tiltak.

Les mer her:

Personvernmelding